Bbbrrr, wat is het koud.......

Tijdens de vakanties in de wintermaanden gaan er weer een groot aantal mensen op wintersport. Heerlijk skiën, langlaufen en wandelen in de sneeuw.
Maar wees alert op onderkoeling.


Onderkoeling

Er is sprake van onderkoeling als de lichaamstemperatuur beneden de 35 graden Celcius zakt. Het lichaam verliest dan meer warmte aan de omgeving dan het kan produceren.

Heeft een slachtoffer het heel koud, heeft hij een koude en bleke huid, soms met blauwe vlekken dan moet u aan onderkoeling denken. Onderkoeling is onder te verdelen in lichte en ernstige onderkoeling. De eerste hulp is voor beide situaties verschillend! Zolang het slachtoffer rilt of klappertandt is er sprake van lichte onderkoeling. Is het rillen en/of klappertanden gestopt dan gaat het om ernstige onderkoeling.

De eerste hulp bij lichte onderkoeling is gericht op:
- het voorkomen van verdere afkoeling
- het herstellen van de lichaamstemperatuur

U doet dit door:
- het slachtoffer zo mogelijk in een warme, beschutte omgeving te brengen
- zo nodig natte kleding te verwijderen
- op te warmen met (bij voorkeur fleece-)dekens. Vergeet het hoofd niet! Eventueel opwarmen onder de douche (max. 38 graden Celsius), met kruiken, met warme dranken of voedsel
- neem vooral bij kinderen regelmatig de temperatuur op om oververhitting te voorkomen


Bij ernstige onderkoeling richt de eerste hulp zich op:
- het voorkomen van verdere afkoeling
- het beperken van problemen met het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop
- het zorgen voor professionele hulpU doet dit door:
- het slachtoffer zo mogelijk in een warme, beschutte omgeving te brengen
- zo nodig natte kleding te verwijderen.
- het slachtoffer in (fleece-)dekens te wikkelen, zo mogelijk armen, benen en romp afzonderlijk


Anders dan bij de lichte bevriezing schakelt u bij de ernstige bevriezing altijd professionele hulp in door 112 te bellen en mag u het slachtoffer niet actief opwarmen. Geef geen drinken aan een slachtoffer dat suf of bewusteloos is.

Het hoogtepunt van de herhalingsavonden van onze vereniging is voor velen de grote oefening bij en samen met de medewerkers van de Efteling. Een verslag van deze avonden.

Op maandag 30 maart en dinsdag 7 april jl. was het weer zover. Op beide avonden mochten ruim 60 EHBO'ers en BHV'ers laten zien dat zij adequaat kunnen optreden, wanneer ze geconfronteerd worden met slachtoffers van een ongeval. Dat een hartstilstand ook bij gezonde mensen kan voorkomen zagen we onlangs op het nieuws toen de wereldkampioen schoolslag zwemmen uit Noorwegen onder de douche werd getroffen door een hartstilstand. Dat we met behulp van een AED de kansen op overleven na een hartstilstand vele malen hebben vergroot is een feit, maar het op een Reanimatiejuiste wijze gebruiken van een dergelijk apparaat is ook belangrijk. Elk jaar verandert er wel wat in de wijze van reanimeren. Soms verandert de verhouding reanimeren/beademen, dit jaar is ook de manier van melden aan de meldkamer van alarmnummer 112 veranderd. Door de moderne techniek is nu voor de meldkamer meteen te zien van waaruit wordt gealarmeerd en ook wanneer men met een mobiele telefoon belt - de meest gebruikte manier van bellen bij ongevallen buitenshuis - is de lokatie van de beller vrijwel meteen te zien. De man of vrouw bij de meldkamer die de telefoon opneemt kan al tijdens de melding ambulance, politie of brandweer naar de juiste lokatie sturen.

Oververhit ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer iemand dik ingepakt flinke inspanning moet verrichten in de vorm van bijvoorbeeld hard lopen ligt oververhitting van het lichaam op de loer. Op welke wijze een hulpverlener dit moet aanpakken om te zorgen dat deze persoon snel weer bij zijn positieven komt, was voor velen een nieuwe situatie.

Wees voorzichtig met elektriciteit

 

 

 

 

 

 

Ook verwondingen als gevolg van elektriciteit zijn veel voorkomende zaken. Het gevaar voor de hulpverlener ligt dan al snel op de loer en wanneer men niet aan de belangrijkste regel bij hulpverlening (Let op je eigen veiligheid !) denkt, kan je zo zelfs twee slachtoffers hebben in plaats van één.

Natuurlijk mocht de theorieronde niet ontbreken en wanneer je dan ineens allerlei situaties krijgt voorgeschotelt, ga je snel twijfelen over het juiste antwoord. Was het nu antwoord b of toch c ?

Kortom het was weer erg leerzaam en vooral ook gezellig in de Efteling.


Copyright © 2018. Alle rechten voorbehouden.