Home

Herhalingsoefening bij de Efteling

Het hoogtepunt van de herhalingsavonden van onze vereniging is voor velen de grote oefening bij en samen met de medewerkers van de Efteling. Een verslag van deze avonden.

Op maandag 30 maart en dinsdag 7 april jl. was het weer zover. Op beide avonden mochten ruim 60 EHBO'ers en BHV'ers laten zien dat zij adequaat kunnen optreden, wanneer ze geconfronteerd worden met slachtoffers van een ongeval. Dat een hartstilstand ook bij gezonde mensen kan voorkomen zagen we onlangs op het nieuws toen de wereldkampioen schoolslag zwemmen uit Noorwegen onder de douche werd getroffen door een hartstilstand. Dat we met behulp van een AED de kansen op overleven na een hartstilstand vele malen hebben vergroot is een feit, maar het op een Reanimatiejuiste wijze gebruiken van een dergelijk apparaat is ook belangrijk. Elk jaar verandert er wel wat in de wijze van reanimeren. Soms verandert de verhouding reanimeren/beademen, dit jaar is ook de manier van melden aan de meldkamer van alarmnummer 112 veranderd. Door de moderne techniek is nu voor de meldkamer meteen te zien van waaruit wordt gealarmeerd en ook wanneer men met een mobiele telefoon belt - de meest gebruikte manier van bellen bij ongevallen buitenshuis - is de lokatie van de beller vrijwel meteen te zien. De man of vrouw bij de meldkamer die de telefoon opneemt kan al tijdens de melding ambulance, politie of brandweer naar de juiste lokatie sturen.

Reanimatie

Wanneer iemand dik ingepakt flinke inspanning moet verrichten in de vorm van bijvoorbeeld hard lopen ligt oververhitting van het lichaam op de loer. Op welke wijze een hulpverlener dit moet aanpakken om te zorgen dat deze persoon snel weer bij zijn positieven komt, was voor velen een nieuwe situatie.

Oververhit

Ook verwondingen als gevolg van elektriciteit zijn veel voorkomende zaken. Het gevaar voor de hulpverlener ligt dan al snel op de loer en wanneer men niet aan de belangrijkste regel bij hulpverlening (Let op je eigen veiligheid !) denkt, kan je zo zelfs twee slachtoffers hebben in plaats van één.

Natuurlijk mocht de theorieronde niet ontbreken en wanneer je dan ineens allerlei situaties krijgt voorgeschotelt, ga je snel twijfelen over het juiste antwoord. Was het nu antwoord b of toch c ?

Kortom het was weer erg leerzaam en vooral ook gezellig in de Efteling.


Copyright © 2018. Alle rechten voorbehouden.